söndag 27 mars 2011

Grodda en baljväxt!

Att grodda är enkelt och det är något som passar att göra året om. Det är alltid säsong och visst är det härligt att själv kunna plocka sina egenhändigt odlade groddar. Groddarna kan ätas som de är, på en brödskiva eller i en fräsch sallad.  De är nyttiga, billiga och miljön tjänar på det eftersom att det blir mindre transporter och paketering. Det finns många goda baljväxter som kan groddas exempelvis gröna linser, mungbönor, sojabönor, adzukibönor, gula kokärter och kikärtor. Hur groddningen går till skiljer sig lite från de olika baljväxterna men det går enkelt att ta reda på de olika sätten att grodda. Att söka på internet om groddning är ett sätt.

Jag har groddat gröna linser, (Lens culinaris) som jag och min familj avnjutit i några dagar. Gröna linser är rika på protein, mineral och kostfibrer. De är jättegoda till soppar, grytor, pajer, köttfärssås och biffar men också att grodda. Om de groddas blir de dessutom rika på c-vitamin.



Såhär groddar man linser?

1.      Skölj dem noga.
2.      Lägg dem i en burk med lock. Locket kan med fördel vara av nätväv.
3.      Häll över vatten.
4.      Sätt på locket.
5.      Låt stå över natten på en mörkplats.
6.      Häll av vattnet och skölj flera gånger.
7.      Häll av överblivet vatten så att det bara är fukt i burken.
8.      Sätt på locket.
9.      Fortsätt att skölja två gånger dagligen tills dess att groddarna är klara, ca 4-5 dagar.
10.  Ställ groddarna på en ljus plats så blir de gröna och fina.
11.  Förvara groddarna i kylskåp. Då är de hållbara i ca 5 dagar.








Grodda är något som enkelt skulle kunna göras i skolan. Flera klasser kan hjälpas åt med att grodda eller så har varje klass alternativt elev ansvar för sina groddar. Det är kul om det groddas lite olika baljväxter så att eleverna får smaka och se olika typer av groddar. Förhoppningsvis kan ett intresse för groddar väckas så att eleverna startar groddningsförsök hemma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar