Till citronost behövs det 1 liter mjölk 3 % fetthalt, 1 citron, ett kaffefilter eller en silduk, salt, örter eller vitlök.
Gör såhär:
· Upphetta mjölken långsamt till 32oC. Tillsätts saften av 1 citron.
· Låt ostmassan vilan 15 minuter. Sila massan.
Ostmassa Vassle
· Smaksätt osten med salt och örter eller vitlök.
Detta är en enkel och god mjukost som går snabbt att göra. Genom att göra osten får man också en djupare förståelse för vad som händer vid tillverkning av ost.
Hur kan det bli ost?
I mjölken finns proteinet kasein. Med hjälp av syran i citronen kan man fälla ut kaseinet. När mjölken värmts till 32oC och citronen pressats i börjar kaseinet att fällas ut direkt och massan blir tjockare och det bildades klumpar. Att kaseinet i mjölken fäller ut när man tillsätter en syra beror på att man då sänker pH-värdet. I mjölken som från början har ett pH-värde på ca 6,6 är kaseinmicellerna negativt laddade. De stöter då ifrån varandra men när pH-värdet sänks (till 4,6) minskar den negativa laddningen och de kan inte längre stöta ifrån varandra, de klumpar ihop sig. När vätskan, vasslen runnit genom filtret är osten klar och enkel att smaksätta.
Osten fick bli pålägg på Idas hemgjorda knäckbröd och osten pryddes med de härliga linsgroddarna. Bilden på denna härliga knäckemacka behåller jag för mig själv. Det är dags för er att blunda och själva visualisera mackan. Känn efter med alla era sinnen. Res er upp och sätt igång och tillverka era egna mackor med mjukost och groddar. Lycka till!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar