Äntligen är det dax för det första inlägget i bloggen. Jag tänkte inleda med några goda alternativ till mellanmål. Som grund använder jag pitabröd.
Den första frågan man kan ställa sig är om man ska använda sig av färdiga pitabröd eller om man ska baka egna. Pitabröd är ganska lätta att baka men det tar lite tid eftersom att degen ska jäsa, bakas ut och gräddas. Har man tiden tycker jag att man ska prova på att baka egna bröd. Ett tips är att baka bröden när det finns tid och sedan frysa in dem. Men som sagt det går lika bra med köpta bröd.
Här kommer ett receptförslag på pitabröd:
Pitabröd
Antal: ca. 25 st
Tid: ca 90 minuterIngredienser:
2 liter vetemjöl
Gör såhär:
När man gjort kycklingen och såserna färdiga och hackat, tärnat och skivat grönsakerna är det bara att börja komponera sin egen pitafavorit. Nedan kommer en bild på min:
8 dl vatten
1 pkt jäst
1 msk olivolja
1 msk salt2 liter vetemjöl
Gör såhär:
- Smula sönder jästen i en bunke. Häll i fingervarmt vatten, olivolja och salt och rör om tills jästen löst sig.
- Tillsätt vetemjölet och arbeta tills degen blir blank och fin och släpper från bunkens kanter. Lägg över en handduk över degen och låt den jäsa i ca. 30 minuter
- Sätt på ugnen på 275 grader.
- Mjöla bakbordet och tag upp degen. knåda degen och forma den till en rulle. Dela degen i 24 delar och forma varje del till 1 centimeter tjocka runda kakor. Lägg över en handduk över kakorna och låt dem jäsa i ca. 20 minuter.
- Vänd på bröden och lägg dem samtidigt på en plåt. Grädda bröden i mitten av ugnen ca. 6-7 minuter.
Lycka till!
Ett tips är att byta ut en del av mjölet till rågmjöl eller grahamsmjöl. Då får man lite grövre pitabröd.


Fyllningar:
Nu när bröden är klara måste de ju fylls med något. Det som är roligt med pitabröd är att man kan fylla dem med nästan precis vad som helst. Barn brukar tycka att det är ett kul mellanmål eftersom att de själva kan välja vad de ska fylla dem med. Som grund kan man ha nästan alla grönsaker:
Sallad, tomat, gurka, paprika, avokado och rödlök.
Grekiska kyckling med tzatziki
Kycklingen
Gör såhär:
- Skär kycklingfiléerna i mindre bitar. Tänk på att använda en skärbräda som är avsedd för kyckling.
- Stek kycklingbitarna i en klick margarin och krydda med salt, peppar, pressadvitlök och spiskummin.
Tzatziki
2,5 dl grekisk yoghurt
0,5 Slanggurka
1 pressad vitlöksklyfta
salt
Gör såhär:
- Riv gurkan grovt och pressa ur vattnet.
- Blanda grekisk yoghurt och gurka och pressa över vitlök. Smaka av med salt.
Indiska kyckling med banan- och currysås
Kyckling
Banan- och currysås
2,5 dl créme fraiche
1 banan
curry
salt
Ev. rivet äpple
Gör såhär:
- Mosa bananen med en gaffel. Bananen måste vara mogen annars kommer inte såsen att smaka någonting.
- Blanda creme fraiche och banan och krydda med curry och salt.
När man gjort kycklingen och såserna färdiga och hackat, tärnat och skivat grönsakerna är det bara att börja komponera sin egen pitafavorit. Nedan kommer en bild på min:
Flera fyllningsförslag kommer......
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar